EM i ostronöppning

4-6 MARS 2022

European Oyster Opening Championship (EC) med Master of Masters 2022


Efter ett uppehåll 2021 p g a pandemin är populära European Oyster Opening Championship, i folkmun kallat EM i ostronöppning, tillbaka, nu med en unik utmanartävling mellan Europas bästa ostronöppnarna genom tiderna. Arrangemanget genomförs i samarbete med Passion för Mat så helgen 4-6 mars blir årets höjdpunkt för dig som tycker om god mat och dryck.

En inbjudanstävling där vinnare av följande tävlingar är direktkvalificerade till huvudtävlingen;
• European Oyster Opening Championship, Trollhättan, Sweden 2004-2020
• Nordic Oyster Opening Championship, Grebbestad, Sweden
2006-2019
Tävlingen kommer att kompletteras med att 12 utmanare till mästarna som bjuds in enligt ranking, baserat på resultat i ovan nämnda tävlingar.
 

Varmt välkommen till NOVA Arena!

Tävlingsupplägg

FREDAG 4 MARS
Kvalificeringstävling till lördagen. De 12 utmanarna tävlar om platser i finalen.

LÖRDAG 5 MARS
Final! Mästarna ställs mot de kvalificerade utmanarna från fredagen i rafflande dueller tills vi har en vinnare!

SÖNDAG 6 MARS
Passion för Mats professionella kockar utmanas i ostronöppning av topp fyra från Göteborgsmästerskapet som går av stapeln helgen innan Passion för Mat!
På spel står en plats i Nordiska Mästerskapen i Grebbestad till vinnaren.

_23A3823_web
ostron_web
ostronbar_web
Ostron-118_web
MER OM TÄVLINGEN

European Oyster Opening Championship (EC)

Kvalitetskriterier
För att säkerställa hög standard på tävlingen sammankallas en meriterad internationell jury och en tävlingsorganisation sammanställs som sörjer för att tävligen genomförs utan att påverka seriositeten.


Kvalifikation kriterier för Europeiskt deltagande
Direktkvalifikation för placering 1 och 2 i respektive lands nationella tävling. Regerande Europa- och nordiska mästare är direktkvalificerade. Wild Card kan delas ut till ostronöppnare med tidigare meriter.


Antal tävlande i EU och nationer i Europa

Antalet tävlande i EC maximeras till 24 st. De nationer som har organiserade nationella tävlingar är Sverige, Norge, Danmark, Finland, England, Irland, Lettland, Holland, Estland och Belgien. Övriga länder med traditioner i ostronöppning är Tjeckien, Spanien, Frankrike, Schweiz, Tyskland, Wales, Nordirland och Italien. Island och Skottland har sporadiskt deltagit i internationella sammanhang.

 

Evenemanget, staden och näringen
EC har för avsikt att samarbeta med organisationer och företag som kan se fördelar i att förknippas med evenemanget och/eller de kringevenemang och synergier som EC kan medföra för staden, stadens organisationer och näringsliv som ett led i ett långsiktigt samarbete.

Tävlingar i ostronöppning uppmärksammas mer och mer och ger möjligheter till kringevenemang i samband med tävlingsdagarna såsom aktiviteter på företag, restauranger, hotell och handeln, vilket uppskattas stort vid de tillfällen sådana genomförs.

 

Europamästerskapen i Västsverige
Västsverige, som en av Europas ledande evenemangsregioner och med mat som ett tema i fortsatta evenemang, gör att arrangörerna av EC ser Västsverige som en självklar arena för fortsatta tävlingar.

Samarbeten med organisationer som Turistrådet Västsverige, VISIT Trollhättan/Vänersborg och Ostronakademien jämte samarrangerande städer ses som en stor fördel för evenemanget och gör att EC ges möjlighet till att fortsätta utveckla tävlingen, kringaktiviteter och evenemanget i stort.

 

Ostronet och uppmärksamheten i Sverige och Europa
Sverige och Västkusten har förmodligen världens bästa ostron och detta kan förklaras med rätt bakterieflora, friskt vatten och en långsam tillväxt för det vilda ostronet. Detta sammantaget ger ett ostron som efterfrågas världen över.

De förmånliga förhållanden som råder i svenska vatten och efterfrågan på svenska ostron har också på senare år gett möjlighet till forskning och utveckling av svenska ostronodlingar på västkusten, vilket ses med stor förhoppning, inte minst i tävlingssammanhang.

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?