A history of champions

Det finns en god tanke med att tävla i den ädla konsten att öppna ett ostron. EC, som ligger bakom tävlingen, ville inte bara kora en vinnare, och så var det bra med det. Nej, det fanns en tanke om att samla hela eliten av Europeiska ostronöppnare – och det skulle naturligtvis göras i en högklassig tävling. Och precis så har det blivit.

Varje år bjuds den bästa och den näst bästa ostronöppnaren i varje land in för att delta i European Oyster Opening Championships. Detta har naturligtvis föregåtts av nationella uttagningar där en vinnare och en tvåa har korats.

För att tävlanden från alla europeiska länder ska kunna delta, även från länder där det inte genomförs nationella uttagningar, finns möjligheten att kvala in genom tidigare dokumenterade tävlingsresultat. Även de som representerat sitt land i World Championship i Galway 2014 får ställa upp de europeiska mästerskapen.

Som om inte det var nog har tävlingsledningen rätten att dela ut “Wild card” till tävlande som inte uppfyller ovanstående kriterier.

Vinnaren av EC får sedan en friplats på World Oyster Cup, som i 2015 går av stapeln i Göteborg den 3 september på Gothia Towers, påsamma dag och avgörs även Svenska Mästerskapen för 48 gången!

Vill du veta mer?Kontakta Per Olofsson, +46(0)722 077 705, per@novamatochmoten.se
Länk till EC 2014 i NOVA Arena:  https://www.youtube.com/watch?v=7JVNCDwnTvg

 

Streck


Bakgrund till European Oyster Opening Championship (EC)

Den 21 oktober 2004 genomfördes EC i Nordstans köpcenter i centrala Göteborg.Tävlingen
var ett inslag i branschorganisationen Svensk Fisks årliga evenemang Kungsfenan.

Utmärkelsen Kungsfenan – The Swedish Seafood Award belönar framstående insatser inom hela
kedjan från hav till bords. Prissumman på 500 000 kr fördelas mellan kategorierna Maritim Gastronomi och Hållbar Fiskenäring.

I samband med Kungsfenan aktiverades ett Fisk & Skaldjurs Expo mitt i Nordstan, där en monter byggdes upp bl.a. innehållande en stor scen med avancerad ljud- och bildteknik.

En av huvudaktiviteterna var EC, ett europeiskt mästerskap i ostronöppning, där hela europaeliten var inbjuden för att tävla.

Tävlingen EC tillämpar det internationella regelverk som används på VM i ostronöppning.

VM hålls sedan 1954 i Galway på västra Irland och genomförs i slutet av september varje år. Tävlingsmomentet är att på snabbaste möjliga tid öppna och presentera 30 stycken ostron av typen Ostrea Edulis ofta omnämnd som Belon. En från tävlingsarenan isolerad jury bedömer kvalité och presentation av öppningen, där delas det ut tidstillägg för defekter och tidsavdrag för tilltalande
presentationer. Vinnaren är den som når den lägst sammanräknade tiden.

 

Målsättning med tävlingen
EC mål är att bli den tongivande tävlingen i ostronöppning där Europaeliten skall göra upp om titeln som Europas bäste ostronöppnare. Samtidigt skall EOOC lyfta fram ostronet som kommersiell produkt och ge arrangörer och partners god avkastning.

Kvalitetskriterier
För att säkerställa kvalitén på tävlingen sammankallas en meriterad internationell jury, en tävlingsorganisation sammanställs som sörjer för att tävlingen genomförs enligt uppsatt regelverk. Tävlingen skall göras publikvänlig utan att påverka tävlingens seriositet.

Kvalifikationkriterier för Europeiskt deltagande
Direktkvalifikation för placering 1 och 2 i respektive lands nationella tävling. Regerande Europa  och Nordiska mästaren är direktkvalificerad. Wild Card delas ut till ostronöppnare  med tidigare meriter.

Antal tävlande i EC och nationer i Europa
Antalet tävlande i EOOC maximeras till 24 st. De nationer som har organiserade nationella tävlingar är Sverige, Norge, Danmark, Finland, England, Irland, Tjeckien och Schweiz. Övriga länder med traditioner i ostronöppning är Frankrike, Tyskland, Wales, Nordirland, Estland och Holland. Belgien, Island, Spanien, Skottland och Italien har sporadiskt deltagit i internationella sammanhang.

EOOC – Evenemanget – Staden – Näringen
EC har för avsikt att samarbeta med organisationer och företag som kan se fördelar i att förknippas med evenemanget och/eller de kringevenemang och synergier som EC kan medföra för Trollhättan, dess organisationer och näringsliv som ett led i ett långsiktigt samarbete.
Ostronöppnartävlingar är något som uppmärksammas mer och mer men får ett tag till se sig som ett relativt smalt evenemang. Detta ger dock möjligheter till kringevenemang i samband med tävlingsdagarna såsom aktiviteter på företag, restauranger, hotell och i butiksledet vilket uppskattats stort vid de tillfällen sådant genomförts.

Europamästerskapen i Västsverige
Västsverige som en av Europas ledande evenemangsregioner och med mat som ett tema i fortsatta evenemang gör att arrangörerna av EC ser Västsverige som en självklar arena för fortsatta tävlingar. Samarbeten med organisationer inom Turistnäringen, Lokalproducenter i Väst och Ostronakademien etc. ger en stor fördel för evenemanget och gör att EC ges möjlighet till att fortsatt utveckla tävlingen, kringaktiviteter och evenemanget i stort.

Produkten – ostronet – uppmärksamheten i Sverige och Europa
Sverige och Västkusten har förmodligen världens bästa ostron, detta kan förklaras med rätt bakterieflora, friskt vatten och en långsam tillväxt för det vilda ostronet, detta gemensamt ger ett ostron som efterfrågas världen över. De förmånliga förhållanden som råder i svenska vatten och efterfrågan på svenska ostron har också på senare år gett möjlighet till forskning och utveckling av  svenska ostronodlingar på västkusten vilket ses med stor förhoppning, inte minst i tävlingssammanhang.

Många är de tillresta tävlingsöppnare från Europa och Norden, tillrest press & media samt publik som ger Europamästerskapen i ostronöppning betyget – “Europas mest välorganiserade och populäraste ostronmästerskap av dem alla”

Kvalitet
EC skall ha som målsättning att alltid leverera ett evenemang av hög kvalitet, detta skall vara  ett genomgående mål hos arrangörer, samarbetspartner, sponsorer och övriga inblandade.

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?